Första dejten med en kille jag pratat med online.

Jag har pratat ett litet tag nu men en kille online och kÀnde att vi klickade redan frÄn början, nu har vi bestÀmt oss för att laga lite mat ihop och dÄ bjöd jag honom över hit men jag mÄste stÀda köket innan. jag har sÄn panik över att jag inte hunnit stÀda hÀr hemma och de skitigaste Àr givetvis köket. hÀr Àr steg för steg hur jag gör det snabbt och smidigt innan han kommer. Jag kommer berÀtta mer om hur det gick hÀr.

dejt-panik

Hur man stÀdar köket

Köket brukar vara dÀr klibbiga och klibbiga saker samlas, och du vill bli av med den tidigare hyresgÀstens matlukt.

1. Rengör frÄn toppen

Börja högst upp i utrymmet och damma av taket, hörnen, ventilerna, flÀktarna och armaturerna. AnvÀnd din dammsugares teleskopiska tillbehör för att nÄ höga stÀllen.

2. Rengör vÀggarna

Kontrollera om det finns fingeravtryck runt ljusknappar och hörn. Om du har olika mÄlarfÀrger eller tapeter pÄ vÀggarna, var noga med att anvÀnda rÀtt rengöringsmetoder:

  • MĂ„lade vĂ€ggar: För att rengöra vĂ€ggar med platt fĂ€rg, svamp pĂ„ en blandning av flytande diskmedel och vatten, skrubba, skölj och torka ytorna med en handduk. För tuffare flĂ€ckar, anvĂ€nd engĂ„ngsrengöringssuddgummi, men var försiktig nĂ€r du anvĂ€nder dem sĂ„ att du inte tar bort fĂ€rgen frĂ„n vĂ€ggen.
  • Tapeter: Rengör tapetserade vĂ€ggar först genom att ta bort ytdamm med en mikrofiberduk, torka sedan av dem med flytande diskmedel och vatten.

För klibbiga vÀggar

Om du stöter pÄ klibbiga flÀckar, applicera en liten mÀngd sköljmedel pÄ en svamp och gnugga den pÄ omrÄdet, lÄt det sitta i 10 minuter, skölj sedan med en svamp och rent vatten. Sköljmedel kan lösa upp limrester.

3. Rengör skÄpen

AnvÀnd ett milt allrengöringsmedel pÄ pappershanddukar för att rengöra insidan av skÄpen, speciellt om de Àr mÄlade eller fodrade. Om de inte Àr fodrade, övervÀg att installera hyllfoder för att sÀkerstÀlla att insidan Àr redo för din disk.

Rengör ovansidan av skÄp och skÄpdörrar. Om ytan Àr trÀ, anvÀnd ett rengöringsmedel formulerat för trÀskÄp. För att rengöra skÄp med fett, anvÀnd antingen ett allsidigt rengöringsmedel för apelsinolja eller en blandning av bakpulver och vatten. Gör en pasta och applicera den, lÄt den sitta i nÄgra minuter. Rengör Àven handtagen och insidan av lÄdorna med ett skonsamt allrengöringsmedel och pappershanddukar.

4. Rengör bĂ€nken 

BÀnken krÀver vanligtvis mindre arbete att rengöra, Àven om bÀnken i marmor och granit kan krÀva extra omsorg. Se till att du Àr uppmÀrksam pÄ att rengöra mellan sprickorna (kontrollera omrÄdena mellan spis och bÀnkskiva) med en spackelskrapa för att ta bort skrÀp. Rengör baksidan av plattor med ett milt rengöringsmedel eller bakpulver och vatten.

5. Rengör de stora vitvarorna

Det kan finnas kvardröjande spill och smulor som sitter kvar inuti stora apparater. Följ de detaljerade instruktionerna nedan för att rengöra spis och kylskĂ„p. 

Om det finns en inbyggd mikrovÄgsugn, rengör den med ett fettskÀrande rengöringsmedel. Beroende pÄ diskmaskinens tillstÄnd kan du behöva utföra en grundlig rengöring pÄ bÄde utsidan och insidan av apparaten.

6. Skrubba diskhon

Rengör diskhon genom att lÀgga klorfritt blekmedel i en sprayflaska skuren med lite vatten. Spraya diskhon vÀl och lÄt dra en stund. Skölj sedan noggrant. Blek ocksÄ pluggarna genom att placera dem i en liten mÀngd blekmedel och vatten och lÄt dem sitta i nÄgra minuter. Skölj vÀl. Dofter frÄn röret i diskhon kan tas bort genom att blanda bakpulver och vatten och sedan hÀlla ner det i avloppet. Om du har en sophantering Àr det en bra idé att frÀscha upp det för att eliminera kvardröjande lukt.

7. Sopa och torka golvet

Rengöring av köksgolvet kan avslöja dolda smulor och klibbiga spill som lÀmnats av tidigare boende eller flyttande besÀttningar. Om golvet Àr i gott skick behöver du bara göra en svepande och fuktig moppning för att frÀscha upp det. Smutsiga eller skavda köksgolv av sten, vinyl, linoleum eller lövtrÀ kommer att behöva lite mer armbÄgskraft för att rensa upp det.

dejt-spis

Hur man rengör spisen

Du kan behöva anvÀnda ett kraftigt rengöringsmedel för ugnen. Bakpulver och vatten fungerar ocksÄ bra, tillsammans med svampar eller en kraftig trasa.

1. Ta bort elementen, dropptrÄg och stativ

Om din spis har löstagbara element och dropppannor, ta bort dem och stÀll elementen Ät sidan. BlötlÀgg droppformarna och gallren i ett handfat fullt med varmt tvÄlvatten medan du rengör resten av spisen.

2. Rengör ugnens insida

Att rengöra insidan av en ugn förbises ofta, men det kan finnas kvardröjande fett eller spill som behöver ÄtgÀrdas. Titta in i ugnen och applicera ugnsrengöringsmedel om det behövs. De flesta tar cirka 20 minuter att arbeta. Om det Àr en sjÀlvrengörande ugn kan du stÀlla in den pÄ att köra cykeln.

3. Rengör spisflÀkten

Du kommer sannolikt att ha nÄgon typ av spiskÄpa som behöver rengöras inifrÄn och ut, inklusive filtret. För ytor, anvÀnd en fettborttagare om du upptÀcker att det vanliga rengöringsmedlet inte blir av med det tuffa. LÀgg ner ett ark brunt papper eller tidningspapper över spishÀllen för att samla upp eventuella droppar. Om det Àr en upplyst huva, se om glödlamporna fungerar eller behöver bytas.

4. Rengör toppen och framsidan av kaminen

Rengör spishÀllen, sÀrskilt de smutsiga droppformarna, och frontpanelen och temperaturrattarna pÄ spisen med ett allrengöringsmedel. AnvÀnd rÀtt metoder för att rengöra en glashÀll eller gasbrÀnnare sÄ att apparaten fungerar effektivt.

5. Rengör under spisen

Kom ihÄg ingenmanslandet under kaminen som behöver rengöras. NÀr du har rengjort toppen och framsidan av kaminen, ta bort den frÄn vÀggen och rengör under den. Rengör om möjligt sidorna, eftersom de kan vara mycket dammiga. Glöm inte att torka av den utdragbara hyllan.

6. Rengör dropptrÄg och stÀll

Skrubba de blötlagda droppformarna och gallren rena. AnvÀnd en borste som inte repar ytorna pÄ dessa element. SÀtt tillbaka droppskÄlarna och elementen pÄ plats.

Har du inte sĂ„ dĂ„lig framförhĂ„llning som jag har i detta fall kan du alltid fĂ„ lite hjĂ€lp med stĂ€dningen sĂ„ kan du fokusera pĂ„ annat tryck dĂ„ pĂ„ stĂ€dfirma stockholm. Lycka till 😀

Intresserad av att lÀsa om medmÀnsklighet, hÀlsa och skönhet? HÀr kommer du till den bloggen!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *