Hur städar man efter magsjuka?

Det är mitt i natten och jag hör det fruktade ljudet av en magsjuk familjemedlem. Jag vet vad som kommer härnäst – någon har fått magsjuka, eller “norovirus”, som det vetenskapligt kallas, och det är min tur att göra rent. Om du har varit här, vet du att det inte bara är äckligt utan även ganska utmanande. Hur städar man efter magsjuka och säkerställer att alla ytor är rena för att förhindra att viruset sprider sig vidare? Jag ska berätta för dig.

undvik bakterier och virus för att slippa bli magsjuk.

Inledande åtgärder

Så snart jag hör ljudet, sätter jag på mig skyddsutrustning. Det är otroligt viktigt att använda handskar, mask och plastförkläde för att minska exponeringen för viruset. Därefter blockerar jag av och rensar området från andra människor och husdjur. Magsjuka är mycket smittsamt, och jag vill inte riskera att någon annan blir sjuk.

Jag tar engångsabsorberande material, som pappershanddukar eller engångsdukar, och samlar upp det synliga kräket och/eller avföringen. Jag skrapar upp det med pappersassietter eller kartong och kastar det i en plastpåse tillsammans med de använda handskarna.

Jag slänger också all mat och förpackningsmaterial inom en radie av ungefär 8 meter från kräket. Jag tvättar händerna, tar på mig rena handskar, tar engångsdukar som är blötlagda i tvålvatten och torkar upp det återstående kräket och/eller avföringen. Jag sköljer ytan väl med rena dukar blötlagda i rent vatten.

Jag torkar området med torra pappershanddukar och kastar alla smutsiga saker i en plastpåse. Jag isolerar det kontaminerade området i två timmar eftersom noroviruspartiklar kan finnas kvar i luften i två timmar efter en incident.

OBS! Det är viktigt att komma ihåg att jag inte är klar här. Området måste desinficeras!

Desinficering av ytor

För att stoppa spridningen av magsjuka rekommenderar CDC (Centers for Disease Control) att man använder antingen oscentrerad klorblekmedel eller antimikrobiella produkter registrerade av EPA (Environmental Protection Agency) som är effektiva mot norovirus. Produktens etikett måste ange att den är effektiv mot norovirus. Exempel på sådana produkter inkluderar klorin hälso- och sjukvårdsprodukter och blekmedel.

Jag förbereder en lösning med klorblekmedel. Jag använder färskt oscentrerat blekmedel inom sex månader efter öppning. Jag städar och desinficerar det smutsiga området och det omgivande området inom en radie på ungefär 8 meter från det infekterade området. Noroviruset kan vara luftburet, vilket innebär att det kan sprida sig genom luften. Desinfektion kan inkludera flera ytor och områden.

Efter städningen låter jag ytan lufttorka i minst fem minuter. Jag tar av mig skyddsutrustningen och kastar den i en plastpåse. Jag tar på mig ett nytt par engångshandskar och transporterar påsen till en säker soptunna.

Att tvätta händerna är ett kritiskt steg för att förhindra spridningen av noroviruset. Jag använder tvål och varmt rinnande vatten, tvättar händerna i minst 20 sekunder, torkar med pappershanddukar och stänger av kranen med en pappershandduk för att förhindra rekontaminering.

Jag minns en gång när jag var tvungen att ta hand om en flyttstädning i Skövde. Att rengöra ett helt hus efter en familj med magsjuka var en stor utmaning. Men jag lärde mig mycket den dagen om hur man effektivt städar efter magsjuka och förhindrar att viruset sprider sig.

När kan jag laga mat?

Jag undviker att producera, förpacka eller distribuera mat i 72 timmar efter att jag eller en hushållsmedlem inte längre har symptom på kräkningar eller diarré. Individerna är smittsamma i upp till 72 timmar efter att symptomen har upphört och kan kontaminera mat, drycker och utrustning enbart genom beröring.

Det kan ta 2 veckor att helt bli av med noroviruset från kroppen. När jag återupptar matproduktionen tvättar jag händerna noggrant och ofta. Jag rör inte vid färdig mat eller matkontaktytor med bara händer. Jag använder handskar, tänger eller spatlar för att skapa en barriär mellan mina händer och maten.

Praktiska tips för att hantera magsjuka

Här är några praktiska tips som jag har samlat på mig under åren.

  1. Övervinna lukten: Om lukten av kräkningar gör dig illamående, försök att gnugga en liten mängd Vick’s VapoRub under näsan. Att tugga mintsmakande tuggummi är ett annat förslag.
  2. Få upp oredan: Sätt på dig gummihandskar innan du börjar rengöra oredan. Skrapa sedan upp så mycket av saken som du kan. En papperstallrik fungerar underbart, särskilt eftersom du kan kasta den när du är klar. En skyffel som du kan tömma i toaletten fungerar också – men se till att rengöra och desinficera den omedelbart.
  3. Suga upp fläcken: Strö den återstående oredan generöst med bakpulver. Detta steg suger upp eventuell återstående vätska samtidigt som det motverkar lukten. Om du har slut på bakpulver fungerar majsstärkelse eller till och med babypulver också, men de har inte samma desodoriserande effekt.
  1. Hur länge överlever norovirus på ytor? Norovirus kan överleva på ytor i upp till två veckor.
  2. Hur länge är en person smittsam efter att ha haft magsjuka? En person är smittsam i upp till 72 timmar efter att symptomen har försvunnit.
  3. Är det säkert att laga mat direkt efter att ha haft magsjuka? Det är rekommenderat att undvika att laga, förpacka eller distribuera mat i 72 timmar efter att du eller en hushållsmedlem inte längre har symptom på kräkningar eller diarré.
  4. Vilka ytor ska jag rengöra för att stoppa spridningen av magsjuka? Förutom att rengöra det område där någon har kräkts eller haft diarré, bör du också rengöra ofta berörda ytor som fjärrkontroller, strömbrytare, dator tangentbord och dörrhandtag, samt köksredskap och personliga hygienartiklar.

Minns att städning efter magsjuka är ett nödvändigt ont, men det hjälper oss att hålla oss själva och våra nära och kära säkra. Så, plocka upp de rengöringsmedel, sätt på handskarna och kom ihåg, det går över.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *